• Süleymanpaşa - Tekirdağ

  • info@aktunamusavirlik.com

  • (0282) 260 52 22

Memura İkramiye Yolu Açıldı

27-07-2015

Anayasa Mahkemesi’nin memurların emekli olurken aldıkları emekli ikramiyesinde 30 yıllık sınırı iptal eden 2013/111 esas ve 2014/195 karar sayılı içtihadı Resmi Gazete’nin 07.01.2015 tarihli nüshasında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Artık 07.01.2015 tarihinden itibaren emeklilik dilekçesi verenlerin kamuda geçmiş sürelerine istinaden ödenecek emekli ikramiyelerinde 30 yıllık sınır uygulanmaksızın 35-40 yıllık süreler için bile ikramiye ödemesi yapılması mümkün hale gelmişti. Gelinen noktada artık 30 yıldan fazla fiili hizmet süresi ile emekli olanlar tüm süreleri için ikramiye alabilecek.

KRİTİK TARİH ARALIK 2014

Otuz yıldan fazla süreyle fiili hizmeti olduğu halde yasadaki iptal edilen 30 yıl engeli nedeniyle 30 yılı aşan hizmet süresindeki ikramiyesini 15.12.2014’ten önce emekli oldukları için alamayanların dava açmaları halinde kazanma ihtimallerini çok yüksek gördüğümüzden daha önce bunu köşemizden önermiştik.

Fakat “Son defa Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılan” ibaresinin iptali sonrasında doğan ikramiye hakkının alınması amacıyla açılan davalar neticesinde gördüğümüz üzere ikramiye hesabında emekli olunan tarihteki katsayıların uygulanması yönünde karar çıkması da kuvvetle muhtemel olduğu için çok eski tarihlerde emekli olanlar için dava açmayı tavsiye etmemiştik. Nitekim bu konuda mahkemeler hükmünü icra etmeye başladı ve işaret ettiğimiz minvalde kararlar çıktı.

Hayrettin Gök adlı emekli memurun açtığı davada 29 Haziran 2015 tarihinde Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu 2015/540 Esas, 2015/942 K. sayılı kararda;  "Anayasa'nın 153. maddesinde; ‘iptal kararlarının geriye yürümeyeceği’ kuralına yer verilmiş, davalı idarece davaya konu işleme bu kural gerekçe gösterilmiş ise de; anılan hükmün burada uygulanması mümkün olmamaktadır. Zira davacı yeni bir hak kazanmamıştır. Başka bir ifade ile Anayasa Mahkemesi kararı ile yeni bir hak inşa edilmemektedir. Aksine var olan bir hak önceki mevzuat ile elinden alınmış, var olan bu hakka ancak ‘iptal’ kararı ile kavuşmuştur. Bu sebeple, davacı, Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte geçmişte elde edemediği bu hakkını talep etme olanağı elde etmiştir. Aksi yorum, Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen eşitlik ilkesinin, bu kez Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümez kuralı karsısında önceden emekli olanlar ile bu karardan sonra emekli olanlar arasında yeniden ihlal edilmiş olacağı ve bunun da sosyal güvenlik hakkına ve hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacağı açıktır. (...)

Davacının başvurusunun değerlendirilerek, 30 hizmet yılından fazla geçen hizmet süresine göre hesaplanacak emekli ikramiyesinin hesaplanarak başvuru tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerekmektedir."

SGK’NIN İTİRAZINA RET

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümeyeceği yönündeki SGK itirazını "Anayasa'nın 153. maddesinde; ‘iptal kararlarının geriye yürümeyeceği’ kuralına yer verilmiş, davalı idarece davaya konu işleme bu kural gerekçe gösterilmiş ise de; anılan hükmün burada uygulanması mümkün olmamaktadır.

Zira davacı yeni bir hak kazanmamıstır. Başka bir ifade ile Anayasa Mahkemesi kararı ile yeni bir hak inşa edilmemektedir. Aksine var olan bir hak önceki mevzuat ile elinden alınmış, var olan bu hakka ancak ‘iptal’ kararı ile kavuşmuştur.

Bu sebeple, davacı, Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte geçmişte elde edemediği bu hakkını talep etme olanağı elde etmiştir. Aksi yorum, Anayasa Mahkemesi kararında belirtilen eşitlik ilkesinin, bu kez Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümez kuralı karşısında önceden emekli olanlar ile bu karardan sonra emekli olanlar arasında yeniden ihlal edilmiş olacağı ve bunun da sosyal güvenlik hakkına ve hukuk devleti ilkesine aykırılık oluşturacağı açıktır" biçimindeki ders niteliğinde yorumuyla reddetmiştir.


EMEKLİ SANDIĞI'NDAN MALULEN EMEKLİ OLAN BAĞ-KUR'LU ÇALIŞABİLİR Mİ?

Ali Bey, 30.03.1974 doğumluyum. 30 Haziran 1999’da polis memuru olarak göreve başladım. 2003’te bir silah kazası geçirdim ve 2014’e kadar genel idari hizmetler sınıfına alınarak devam ettim. Bunun sonucunda 15.10.2014'te malulen emekli edildim. Ancak malûlen emekli olduğum için tekrar bir işte çalışamıyorum.Geçen ay devlet hastanesinden yüzde 47 rapor aldım. Bu raporla tekrar bir kamu kuruluşunda sigortalı olarak çalışabilir miyim? (Tarkan Çoruk)

Tarkan Bey, geçirmiş olduğunuz kaza neticesi meydana gelen çalışma gücü kaybı ile 5434 sayılı Yasa kapsamında adi malul aylığı bağlandığı anlaşılıyor. Bu şekilde malullük aylığınızı kestirmeden SSK'lı olarak çalışabilirsiniz. SSK'lı bir işe başlarsanız iki seçeneğiniz bulunuyor. Ya kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak normal prime ya da sosyal güvenlik destek primine tabi olursunuz (506 sayılı Kanun 3’üncü maddesi). Adi malul aylığı sahibi olarak Bağ-Kur sigortalısı olarak da çalışabilirsiniz, aylığınız bu durumda da kesilmez.

 

Kaynak: http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=7834