• Süleymanpaşa - Tekirdağ

  • info@aktunamusavirlik.com

  • (0282) 260 52 22

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE GELİŞMELER

15-06-2016

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE GELİŞMELER

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE GELİŞMELER

Yılın 2. Yarısında Asgari Ücret tutarında yaşanan değişiklik Asgari Geçim İndirimi tutarında herhangi bir değişikliğe neden olacak mı?

İşte detaylar;

Yıl içerisinde çalışanların medeni durumlarında ya da çocuk sayılarında meydana gelen değişmeler gibi farklı nedenlerden dolayı değişen AGİ miktarı çalışanın durum değişikliğine göre artıp azalabilmektedir.

Evdeki birey sayısına ve çalışan sayısına, eşinin çalışıp çalışmaması, sahip olduğu çocuk sayısına göre değişiklik gösteren AGİ, aynı zamanda zamanda 16 yaşını dolduran ücretli çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılması anlamına da gelmektedir.

Asgari Geçim İndirimi, işveren tarafından ödenmekle birlikte, işveren bu kesintiyi devlet adına yaptığından, ödenmesi gereken gelir vergisinden (stopaj) mahsup etmektedir. 2016 yılında torba yasanın TBMM’de yasalaşması ve asgari ücretin 1300 TL olması nedeniyle AGİ miktarları hesaplaması da değişmiştir.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ NASIL HESAPLANIR?

Asgarî geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin yıllık brüt tutarını vermektedir. AGİ yılın 12 ayını kapsayarak hesaplanır ve bir defa hesap yapılır tüm yıl boyunca devam eder.

Mükellefin kendisi için % 50’si,
Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10’u,
Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk  çocuk için % 7,5’i
Üçüncü çocuk için % 10’u
Diğer çocuklar için % 5’i

olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak matrahın, gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine karşılık gelen %15’lik oranla çarpımı suretiyle bulunan tutarın 12’ye bölünmesi sonucu her aya isabet eden tutar hesaplanır. Hesaplanan bu tutar ise ödenecek vergiden mahsup edilir.

2016 yılı Asgari Geçim İndirimi (AGİ) tutarları belirlendi. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte hesaplanan AGİ tutarında da Asgari Ücrette olduğu gibi ciddi bir artış yaşandı. Asgari Geçim İndirimi işçinin bekâr, evli, eşi çalışan ya da çalışmayan ve çocuk sayısına göre değişiklik arz etmektedir. İşçinin durumuna göre alacağı AGİ tutarında da artışlar yaşanmaktadır. Asgari Geçim İndirimi devlet adına işveren tarafından ödenmektedir. İşveren ise, işçiye yapmış olduğu bu ödemeyi Muhtasar Beyannamesinde ödeyeceği Stopajdan düşerek kalan kısmını vergi olarak ödemektedir.

AGİ tutarları yılın ilk yarısı için geçerli olan Asgari Ücret tutarı üzerinden hesaplanarak tüm yıl için uygulanmaktadır. Yılın 2. Yarısında Asgari Ücret tutarında yaşanan değişiklik Asgari Geçim İndirimi tutarında herhangi bir değişikliğe yol açmamaktadır.

Akıntıdır.KAYNAK: http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2016/06/14/agi-ne-kadar-oldu#