• Süleymanpaşa - Tekirdağ

  • info@aktunamusavirlik.com

  • (0282) 260 52 22

Yatırım teşvik mevzuatı ve kurumlar vergisindeki değişiklikler

15-11-2016

Yatırım teşvik mevzuatı ve kurumlar vergisindeki değişiklikler

2016 yılı Türkiye için epey zorlu bir yıl oldu. Olumsuzlukları uzun uzun saymaya lüzum yok. Ancak en son 15 Temmuz kalkışmasından sonra iki kredi derecelendirme kurumunun olumsuz notları, ülkeyi geren, ekonomide olumsuz etkileri artıran bir etmen olmuştur.
Buna rağmen hükümet gerek olumsuz iktisadi koşulları ve gerekse haklı olsun olmasın bu tip yurt dışı saldırıların etkilerini azaltacak tedbirler almaya devam etmektedir. En son alınan tedbirlerden biri de yatırım teşvik mevzuatındaki değişiklikler ve bu değişikliklerin Kurumlar Vergisinde ne etki yapacağı ve nasıl tatbik edileceği hakkındaki tebliğlerdir.
•Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair 2016/9139 sayılı karar, Bakanlar Kurulunca 7/9/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır. Bu karar 5.10.2016 tarih ve 29848 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.
•Kurumlar Vergisi 1 sayılı genel tebliğinde değişiklik yapan 10 sayılı genel tebliğ de 5.8.2016 tarih ve 29792 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bana göre, bu iki tebliğ birbiri ile bağıntılıdır. Bu sebeple iki tebliği bir arada ele alarak bu yazıyı hazırlıyorum. Her iki tebliği ve bağlantılarını ele alalım.
•Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair 2016/9139 sayılı karar.
•Bu karar yayımı tarihinde yani, 5.10.2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
•Kararda yapılan değişiklikle 2012/3305 sayılı kararın 12. İnci maddesindeki sigorta primi işveren hissesi desteği 31.12.2016 tarihine kadar başlanan yatırımlarda aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi olmuş ve tablonun 2017 yılında başlanan yatırımlara ait kısmı iptal edilmiştir.
•Aynı kararın 15. İnci maddesi yapılan değişiklikle aşağıdaki şekli almıştır.

MADDE 15 – (1) Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarda, 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi, öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar aşağıda belirtilen oranlarda indirimli olarak uygulanır.

(2) Bu madde kaldırılmıştır.
(3) Stratejik yatırımlar için tüm bölgelerde uygulanacak vergi indirimi oranı yüzde doksan ve yatırıma katkı oranı yüzde ellidir.
(4) Bu maddenin uygulamasında yatırıma katkı tutarı, indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların devletçe karşılanacak tutarını, bu tutarın yapılan toplam yatırıma bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatırıma katkı oranını ifade eder.
5. Bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak ve toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 80i geçmemek üzere yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanabilir.

Yapılan bu değişiklikle, yatırımcının lehine
-Gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak
-Toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 80 inin geçmemek üzere
-Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulama olanağı getirilmiştir.
Diğer maddeler aynı kalmıştır.
Yazımızın ileriki bölümlerinde Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan indirimli kurumlar vergisi hesaplamalarında bu değişikliğin ne gibi olumlu sonuçlar doğurduğunu göreceğiz.
Tabii ki, bu yapılan değişikliğe paralel bir değişikliğin Kurumlar Vergisi genel tebliğinde de yapılması şarttır. Aksi takdirde bu hükümler uygulanamaz.
•Aynı kararın 18. İnci maddesi ile alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar için şu düzenleme yapılmıştır.
a.Yatırımın, organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilmesi veya endüstri bölgesinde (imalat sanayiine yönelik yatırımlar) gerçekleştirilmesi…………halinde bu yatırımlar bir alt bölge desteğinden yararlanır.
Bu düzenlemenin ne demek olduğunu açıklayalım.
Sizin yatırımınız, ikinci bölgede ve yatırıma katkı oranı yüzde 20, kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 55 tir.
Ancak yapılan yatırımı organize sanayi bölgesinde gerçekleştiriyorsanız, faydalanacağınız yatırıma katkı oranı üçüncü bölgedeki yüzde 25 ve kurumlar vergisi indirim oranı da yüzde 60 olacaktır.
Şunu özellikle hatırlatalım ki, bu oranların yani bir alt bölgedeki oranların tatbik edilebilmesi için bunların teşvik belgesine işlenmesi şarttır.
Öyle ise, bu oranları teşvik belgesine yazdırabilmek için Hazine Müsteşarlığına kesinlikle müracaat edilerek belgede değişiklik yaptırılmadığı takdirde yararlanılamaz. Teşvik belgesi ilk olarak alındığı zaman müsteşarlık zaten bunları belge üzerine dercetmekte, yani yazmaktadır.
Gerek yatırım ve gerekse Kurumlar Vergisi konusunda yapılan değişiklikleri yatırımlar açısından incelediğimiz için söz konusu kararın diğer maddelerine geçmiyor ve Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili tebliğe geçiyoruz. •KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO.1 DE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN AÇIKLAMASI:
5.8.2016 tarih ve 29792 sayılı resmi gazetede yayımlanan 10 sayılı Kurumlar
Vergisi genel tebliğine göre 3.4.2007 tarihli ve 26483 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi Seri No.1 sayılı tebliğde yapılan değişikliklerden yatırım ortamını ve Kurumlar Vergisini birlikte ilgilendiren maddeler aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.
Tebliğin “32. Kurumlar Vergisi Oranı ve Geçici Vergi” başlığı “32. Kurumlar Vergisi Oranı, Geçici Vergi ve İndirimli Kurumlar Vergisi” olarak değiştirilmiş, bu başlıktan sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm başlığı ve bu bölümden sonra gelmek üzere ise aşağıdaki bölüm eklenmiştir.
“32.1. Kurumlar vergisi oranı ve geçici vergi”
“32.2. İndirimli kurumlar vergisi
Kurumlar Vergisi Kanununa 18/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla eklenen 32/A maddesinde, maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançların, yatırımın kısmen veya  tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır.
32.2.1.Kapsam
Kurumlar vergisi mükelleflerinin, Ekonomi Bakanlığınca yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırımlarından, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren elde ettikleri kazançları dolayısıyla indirimli kurumlar vergisi, uygulamasından faydalanmaları mümkündür.
Ayrıca, 6322 sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinin ikinci fıkrasına eklenen (c) bendinde, yatırıma başlanılan tarihten itibaren bu maddeye göre  hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli vergi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırmaya, bu oranı her bir il grubu için sıfıra kadar indirmeye veya yüzde 80e kadar artırmaya Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, mükelleflerin, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarından elde ettikleri kazançlarının yanı sıra toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen kısmına ilişkin olarak yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına da indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkün hale gelmiştir.

İndirimli vergi oranı uygulamasından gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilecektir.
32.2.2.İndirimli vergi oranından yararlanamayacaklar
Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile iş ortaklıklarının indirimli kurumlar vergisi uygulamasından faydalanması mümkün değildir.
Ayrıca taahhüt işlerinden, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesislerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışının Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlardan elde edilen kazançlar dolayısıyla da mükelleflerin indirimli vergi oranı uygulamasından yararlanması mümkün değildir.
32.2.3.İndirimli kurumlar vergisi uygulaması
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara, ilgili teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı ve vergi indirim oranları dikkate alınarak yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren, yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.
Yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarını, bu tutarın yapılan toplam yatırım tutarına bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatırıma katkı oranını ifade etmektedir.
Yatırım döneminde diğer kazançlara indirimli Kurumlar vergisi tatbik edilmek suretiyle yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarı belirlenmesinde iki sınır bulunmaktadır.
Yatırıma katkı tutarı:
1. Teşvik Belgesinde Yer alan Toplam Yatırım Harcaması, Yatırıma Katkı Oranı ve BKK İle o bölge için belirlenmiş oran üzerinden hesaplanan tutardan fazla olamaz.
2. Yatırım döneminde gerçekleşen yatırım harcaması tutarından daha büyük bir yatırıma katkı tutarı kullanılamayacaktır.
Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazanca indirimli Kurumlar Vergisi oranı uygulanması suretiyle kullanılabilecek katkı tutarı bu iki sınırı aşamayacaktır.
Tebliğin bundan sonraki bölümlerinde örnekler verilmiştir. Örnekleri aşağıya sıralıyor ve tebliğdeki numaraları değil, bizim yazımızdaki örnek numaralarını vererek açıklama yapıyoruz.
Verilen örnekleri incelediğimizde :
Örnek 1- Genel olarak ve yıl içinde yapılan yatırım tutarı göz önüne alınarak indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 2 – Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarda, yatırım döneminde yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarı üzerinden Kurumlar Vergisi matrahına ulaşılmak suretiyle indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 3 – Yine yatırıma katkı tutarı üzerinden Kurumlar Vergisi matrahına ulaşılmak suretiyle indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 4 – Yatırım tamamlanması halinde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 5 – Yatırım döneminde bu yatırımdan elde edilen kazançların tesbit edilebilmesi halinde, yatırım geliri ve diğer gelirlere indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek: 6 – Kurumlar vergisi matrahının birden fazla yatırım teşvik belgesi kapsamında elde edilen kazançtan düşük olması halinde indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 7 – Tamamlanan tevsi yatırımında sabit kıymetler tutarı da esas alınarak hesaplanan indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 8 – Devredilen yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Şimdi her bir örneği tek tek inceleyelim ve gerekirse bazı ek açıklamalar yapalım.
Örnek 1- Genel olarak ve yıl içinde yapılan yatırım tutarı göz önüne alınarak indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 1: (A) A.Şnin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımının toplam tutarı 5.000.000 TL ve yatırıma katkı oranı %25tir. Bu durumda toplam yatırıma katkı tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
Toplam yatırıma katkı = Toplam yatırım harcaması x
Yatırıma katkı oranı   Tutarı
= 5.000.000 TL x %25
= 1.250.000 TL
Söz konusu toplam yatırıma katkı tutarı, yatırımdan elde edilen kazanca indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle Devletin tahsilinden vazgeçeceği kurumlar vergisi tutarını ifade etmektedir.
Öte yandan Bakanlar Kurulu, yatırım harcamaları içindeki arsa, bina, kullanılmış makine, yedek parça, yazılım, patent, lisans ve know-how bedeli gibi harcamaların oranlarını ayrı ayrı
veya topluca sınırlandırmaya yetkili olup bu yetki çerçevesinde çıkarılan 14/7/2009 tarihli ve 2009/15199 sayılı ve 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları
Hakkında Bakanlar Kurulu Karar (Karar)ları uyarınca arazi, arsa, royalti, yedek parça ve amortismana tabi olmayan diğer harcamalar indirimli kurumlar vergisi uygulamasına konu edilemeyecektir.

Dolayısıyla yatırıma katkı tutarının hesaplanmasında arazi, arsa, royalti ve yedek parça harcamaları ile amortismana tabi olmayan diğer harcamalar dikkate alınmayacaktır. Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlarla ilgili olarak indirimli kurumlar vergisi uygulamasına, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmeye başlandığı geçici vergi döneminden itibaren başlanılır. Yatırımın işletilmeye başlandığı geçici vergi döneminden itibaren yatırımdan elde edilen kazanca, teşvik belgesinde yer alan ve vergi indirimi içeren yatırım tutarını aşmamak üzere, gerçekleştirilen yatırım harcaması dolayısıyla hak kazanılan yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar indirimli oranda kurumlar vergisi uygulanır.
Örnek 2 – Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarda, yatırım döneminde yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarı üzerinden Kurumlar Vergisi matrahına ulaşılmak suretiyle indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 2: Yeni kurulan (B) A.Ş.’nin 2014 hesap döneminde başlamış olduğu ve yatırım teşvik belgesi kapsamındaki komple yeni yatırımının toplam tutarı 8.000,000 TL’dir. 2015 hesap döneminde kısmen işletilmeye başlanan bu yatırımın 1.000.000 TL’lik kısmı gerçekleştirilmiş ve (B) A.Ş. söz konusu yatırımdan bu hesap döneminde 300.000 TL kazanç elde etmiştir.
(Yatırıma katkı oranı: %40, vergi indirim oranı: %60)
Toplam yatırıma = Toplam yatırım harcaması x Yatırıma katkı oranı katkı tutarı
= 8.000.000 TL x %40
= 3.200.000 TL
2015 hesap döneminde hak kazanılan  =
Gerçekleştirilen yatırım x Yatırıma katkı yatırıma
harcaması oranı katkı tutarı
= 1.000.000 TL x %40
= 400.000 TL
Buna göre. (B) A.Ş.’nm yatırım teşvik belgesi kapsamındaki bu yatırımından 2015 hesap döneminde elde ettiği kazanca uygulanacak indirimli kurumlar vergisi oranı ile yararlanılan yatırıma katkı tutarı aşağıdaki gibi olacaktır.
İndirimli KV oranı : [KV oranı – (KV oranı x Vergi indirim oranı)]
: [%20 – (%20 x %60)] = [%20 – % 12] = %8
– Yatırımdan elde edilen kazanç……….: 300.000 TL
– İndirimli KV olmasaydı ödenecek
KV (300.000 TL x %20)….:  60.000 TL
– İndirimli orana göre hesaplanan
KV (300.000 TL x %8)…..:  24.000 TL
– Yararlanılan yatırıma katkı tutan
(60.000 TL-24.000 TL)..:  36.000 TL
(B) A.Ş.’nin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımının kısmen İşletilmesinden 2015 hesap döneminde elde ettiği 300.000 TL kazancına indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle faydalandığı yatırıma katkı tutarı 36.000 TL’dir. Dolayısıyla, yapılan yatırım harcaması nedeniyle 2015 hesap döneminde hak kazanılan 400.000 TL’lik yatırıma katkı tutarının bu dönemde faydalanılmayan (400.000 TL – 36.000 TL) 364.000 TL’lik kısmından izleyen hesap dönemlerinde bu yatırımdan elde edilen kazançlara indirimli vergi oranı uygulanmak suretiyle yararlanılabilecektir.
32.2.4.İndirimli vergi uygulamasına ilişkin Bakanlar Kuruluna verilen yetki
Bakanlar Kurulu, Kanunun 32/A maddesinin ikinci fıkrasının; – (a) bendi ile istatistiki bölge birimleri sınıflandırması ile kişi başına düşen milli gelir veya sosyoekonomik gelişmişlik düzeylerini dikkate almak suretiyle illeri gruplandırmaya ve gruplar itibarıyla teşvik edilecek sektörleri ve bu sektörler ile organize sanayi bölgeleri, Gökçeada ve Bozcaada’da yapılan yatırımlara ve Bakanlar Kurulunca belirlenen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılan turizm yatırımlarına ilişkin yatırım ve istihdam büyüklüklerini belirlemeye,
– (b) bendi ile her bir il grubu, stratejik yatırımlar veya (a) bendinde belirtilen yerler için yatırıma katkı oranını %55’i, yatırım tutarı 50 milyon Türk Lirasını aşan büyük ölçekli yatırımlarda ise %65’i geçmemek üzere belirlemeye, kurumlar vergisi oranını %90’a kadar indirimli uygulatmaya.
– (c) bendi ile yatırıma başlanılan tarihten itibaren bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının %50’sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarım kısmen kullandırmaya, bu oranı her bir il grubu için sıfıra kadar İndirmeye veya %80’e kadar artırmaya.
– (ç) bendi ile yatırım harcamaları içindeki arsa, bina, kullanılmış makine, yedek parça, yazılım, patent, lisans ve know-how bedeli gibi harcamaların oranlarını ayrı ayrı veya topluca sınırlandırmaya, yetkilidir.
Bu yetki çerçevesinde Bakanlar Kurulunca 2009/15199 ve 2012/3305 sayılı
Kararlar başta olmak üzere indirimli vergi oranı uygulamasına ilişkin belirlemeler yapılmıştır.
32.2.5.Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlarda indirimli kurumlar
vergisi uygulaması

Yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırıma katkı ve vergi indirim oranları dikkate alınarak ilgili teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan elde edilen kazançlara indirimli Kurumlar Vergisi uygulanması esastır.
Kanunun 32/A maddesinin ikinci fıkrasına 6322 sayılı Kanunla eklenen (c) bendi hükmüyle, mükelleflerin yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarının yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden 1/1/2013 tarihinden itibaren elde ettikleri kazançlarına, indirimli Kurumlar Vergisi uygulanması suretiyle yatırıma katkı tutarının kısmen kullandırılması mümkün hale gelmiştir,
Mükelleflerin, 6322 sayılı kanunla yapılan bu değişiklikten sonra yayımlanan 2012/3305 sayılı karar kapsamında düzenlenmiş yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımlarına fiilen başladıkları tarihten itibaren, hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben;
a) Toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Karan ile belirlenen oranını geçmemek ve
b) Gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak
üzere, yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden 1/1/2013 tarihinden itibaren elde ettikleri kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulanabilecektir.
Buna göre, 2012/3305 sayılı Karar kapsamında düzenlenmiş yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların yatırım döneminde, mükelleflerin diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına indirimli Kurumlar Vergisi uygulanmak suretiyle kısmen yararlanılabilecek yatırıma katkı tutan, en fazla toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen oranına tekabül eden kısmı kadar olabilecektir. Yatırım döneminde, yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen yatırım harcamasının, bu dönemde yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarından (toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen oranına tekabül eden kısmı) daha düşük olması halinde diğer faaliyetlerden yatırım döneminde elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle kısmen yararlanılacak yatırıma katkı tutarı, gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşamayacaktır.
Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulanması açısından “yatırım dönemi” ifadesinden, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırıma fiilen başlanılan tarihi içeren geçici vergilendirme döneminin başından tamamlama vizesi yapılması amacıyla Ekonomi Bakanlığına müracaat tarihini içeren geçici vergilendirme döneminin son gününe kadar olan sürenin anlaşılması gerekmektedir.
Öte yandan yatırımın fiilen tamamlandığı tarihin, tamamlama vizesinin yapılmasına ilişkin olarak Ekonomi Bakanlığına müracaat tarihinden önceki bir geçici vergilendirme dönemine isabet etmesi halinde ise yatırımın fiilen tamamlandığı tarihi içeren geçici vergilendirme döneminin son gününün yatırım döneminin sona erdiği tarih olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Örnek 3 – Yine yatırıma katkı tutarı üzerinden Kurumlar Vergisi matrahına ulaşılmak suretiyle indirimli kurumlar vergisi uygulaması
Örnek 1: (D) A.Ş. 2012/3305 sayılı Karara göre düzenlenmiş yatırım teşvik belgesi kapsamındaki toplanı 20.000.000 TL yatırımına 2/3/2013 tarihinde başlamış olup bu yatırıma ilişkin olarak 2013 hesap dönemi sonu itibarıyla 12.000.000 TL tutarında yatırım harcaması yapmıştır. 2014 hesap döneminde de devanı eden bu yatırımını henüz işletmeye başlamamış olan (D) A.Ş. 2013 hesap döneminde diğer faaliyetlerinden 28.000.000 TL kazanç elde etmiş olup bu tutar aynı zamanda (D) A.Ş’nin kurumlar vergisi matrahıdır. (Yatırıma katkı oranı: yüzde 40, vergi indirim oranı: yüzde 80, yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek kısmı: yüzde 50)
(D) A.Ş. henüz işletilmeyen bu yatırımından kazanç elde etmediği için 2013 hesap döneminde sadece diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulayabilecektir.
Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulamasındaki üst sınır:
-1. sınır:
Yatırım döneminde   = [(Toplam yatırım harcaması x Yatırıma katkı oranı)
Belirlenen    x Belirlenen oran] yararlanılabilecek
yatırıma katkı tutarı
[(20.000.000 TL x % 40) x % 50]
= 4.000.000 TL
– 2. sınır:
Gerçekleştirilen    = 12.000.000 TL yatırım harcaması
2012/3305 sayılı Karar kapsamında düzenlenmiş yatırım teşvik belgeleri kapsamındaki yatırımların yatırım döneminde mükelleflerin diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına indirimli Kurumlar Vergisi uygulanmak suretiyle kısmen yararlanılabilecek yatırıma katkı tutarı, en fazla toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen oranına tekabül eden kısmı kadar olabileceğinden, (D) A.Ş.’nin yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara, yararlanılacak yatırıma katkı tutan 4.000.000 TL’yi geçmemek üzere, indirimli Kurumlar Vergisi uygulanabilecektir.

Devamı haftaya…

Cevdet Akçakoca
Kaynak :cevdet@cevdetakcakoca.com