• Süleymanpaşa - Tekirdağ

  • info@aktunamusavirlik.com

  • (0282) 260 52 22

İptal edilen satış faturası ne yapılmalı?

03-08-2017

İptal edilen satış faturası ne yapılmalı?

Bilindiği üzere, 213 sayılı VUK 229. Maddesinde faturanın tarifi yapılmıştır. Devamı olan 230. madde hükmünde de faturanın şekli izah edilmiştir. 231. Madde hükmünde fatura nizamı ayrıntılı olarak altı bent halinde açıklanmıştır.

Uygulamada satılan mal veya sunulan hizmetle ilgili satış faturaları iptal edilebilmektedir. İptal edilen fatura aslı yani birinci nüshası ile varsa diğer nüshalar birleştirilerek üzerine büyük harflerle İPTAL diye yazılarak bütün nüshalar zımbalanır.

Tarih ve numarasının birbirin takip etmesi yerine yanlışlıkla da olsa atlanarak düzenlenmesi halinde atlanan faturaların asıl ve örneklerinin üzerlerine büyük harflerle “İPTAL” şerhinin düşülerek birlikte muhafaza edilmesi gerekir.

Atlanan faturaların daha sonra düzenlenerek kullanılması uygun değildir. ( Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 25.01.2007 gün ve 5718 sayılı yazıları). Öte yandan vergi idaresi, lazer printer ile fatura düzenlenmesine ilişkin talebi bu cihazda aynı anda iki nüsha döküm alınamayacağı, peş peşe alınan dökümlerin ise kolayca değiştirilebileceği gerekçesiyle reddetmiştir.

Ancak aynı anda birden fazla örneği yazılabilen lazer printer bulunduğundan artık günümüzde çok sayıda müşteriye hizmet veren marketlerde printer ile fatura yazdırıldığı da görülmektedir. (bkz. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi 17.05.2011 gün ve 546 sayılı özelge) Bu işlem ay içinde fark edilmiş ise herhangi bir problem yoktur. Çünkü fatura aslı ve diğer ikinci ve üçüncü nüshalarla birleştirilerek iptal işlemi gerçekleştirilmiştir. Öte yandan konu ile ilgili BS formu henüz düzenlenmediği için bu konuda yapılacak herhangi bir işlem söz konusu değildir.

Asıl sorun ay geçtikten sonra faturaların iptali ile ilgilidir. Örneğin, 2017 yılı mart ayı içinde kesilen bir faturanın satıcı cephesinde kayıtlara girilmesi ve KDV beyannamesine dahil edilmesi sonucunda ertesi nisan ayında faturanın iptali nasıl olacaktır.

Bu gibi durumlarda satıcı firma karşı taraftan alıcıdan “İade faturası” istemesi gerekecektir. Eğer satıcı firma düzenlediği faturayı kayıtlarına almış, KDV beyannamesini düzenlemiş ve BS formuna da dahil etmiş ise bu durumda alıcı firma söz konusu faturayı kayıtlarına girmemiş ise (BA formuna da dahil etmemiş ise) durum ne olacaktır?

Bu durumda bize göre böyle bir işlem satıcı firmanın vergi dairesine durumu bir dilekçe ile bildirerek aşağıdaki işlemelerin yapılması zorunludur:

Satıcı firma, ilgili dönemin KDV beyannamesini düzelterek, söz konusu fatura tutarını geri çekmelidir.

Düzeltme verilen ayla ilgili “İndirilecek KDV listesi” vergi dairesine verilmelidir.

İlgili dönemin yevmiye defteri vergi dairesine sunulmalıdır.

Karşı tarafın söz konusu faturayı kayıtlarına almadığına ilişkin karşı firma beyanı veya tutanak eklenmelidir.

Satıcı firmanın BS formunu düzeltmesiyle ilgili belgeler sunulmalıdır.

Karşı firma tarafında BA formuna dahil edilmediğine ilişkin beyan yazısı müşteri firmadan alınmalıdır.

Nazlı Gaye Alpaslan Güven

HÜRSES